Tak na toto jídlo dostanu chuť na podzim a v zimě a hlavně v takovém tom období, kdy se peče na Vánoce, pijí se svařáky, punče, zkrátka když se více "plácá" :-) Určitě znáte škubánky. Ale jak jsem zjistila, mnozí je znají nasladko. Já je zase neznala z domu jinak než naslano. Škubánky nasladko jsem ještě nepřipravovala a ani nejedla. Zato škubánky naslano jím od dětství doteď velmi často :-) Tady v Klubu je zveřejněn ještě i původní recept, který pochází od prababičky z mamčiny strany a která ho má ještě po dalších předcích. Škubánky se připravovaly klasicky z brambor a mouky. V Klubu je tento původní recept pod názvem: "Babiččiny škubánky se zelím" Když mně před lety zjistili intoleranci lepku, (kterou jsem přestala trpět dle krevních testů asi po roce a půl, co jsem jedla více zásadotvornou stravu, jak představuji například tady v receptech anebo o tom komplexně píšu ve svém e-booku: "Co mi dosud řeklo moje tělo", který bude zanedlouho v prodeji), tak jsem přirozeně hledala způsob, jak se nepřipravit o jídla, která miluju, a začala si tak jednotlivá má oblíbená jídla uzpůsobovat tak, abych je mohla. Začala jsem experimentovat a nahrazovat to, co mému tělu nedělá dobře, surovinou, která naopak mému tělu prospívá. No a výsledkem je i tento recept :-) V tomto receptu vás seznámím s receptem, který z rodinného receptu vychází, ale zaměňuje některé suroviny za jiné, aby jídlo bylo bez lepku a celkově méně zátěžové pro mé tělo. Oproti původnímu rodinnému receptu, který zde v Klubu najdete pod názvem: "Babiččiny škubánky se zelím", brambory zcela či zčásti nahrazuji jinou surovinou, jelikož jsem zjistila, že to aspoň pro mě požitek z daného jídla nekazí a pšeničnou bílou mouku nahrazuji přirozeně bezlepkovou obilninou. Ale zkuste oba :-) Zde je recept bez brambor a pšenice:-)
Nejbližší živé vysilání (odpovědi na vaše dotazy) v Klubové sekci 19.12.2024 od 20:00 do cca 21:00. Toto živé vysílání probíhá pro členy Klubu zhruba 2X v měsíci (nejčastěji na začátku a uprostřed měsíce) na webu jinypristup.cz v sekci Klub. Více info »