Měli jste jako děti rádi chleba ve vajíčku? Nebo máte jej stále rádi? :-) nebo vaše děti mají taky rády chleba ve vajíčku? Já mám chleba ve vajíčku ráda moc. Jako malí jsme tomuto jídlu říkali „Opečenky“ a vlastně ani nevím proč :-)
Chleba ve vajíčku je pro mě jedno z těch nostalgických jídel. Když ho připravuji a jím, vzpomínám si na babičku a na víkendová rána u ní. Vždy když jsme u ní o víkendu ráno vstávali, v troubě už voněla vánočka nebo mazanec. U nás se domácí vánočka nebo mazanec dělala každý víkend na snídani Vánoce NeVánoce :-) A nadto babička víkendové ráno trávila u plotny a dělala nám opečenky :-) Bylo nás 7 vnoučat :-) Nevím, kolik jsme každý těch opečenek snědl, ale řekla bych, že hodně, jelikož nám to moc chutnalo politý doslazovaným kečupem J Pamatuji si, jak jsme u plotny stáli frontu s talířky v ruce a jakmile nějaká opečenka byla usmažená, ihned putovala na talířek toho, který stál v řadě první. A tak pořád dokola. Pamatuji si, jak jsme s těmi talířky s opečenkami seděli na turka na koberci v obýváku, který babička měla a stále má opravdu veliký a jedli ty opečenky a dívali se u toho na ranní pohádky.
Úplně si pamatuji ten pocit, který jsem jako malá cítila – ta pohoda a to bezpečí, které vycházelo z otevřenosti, ke které babička svým přístupem k nám nevyřčeně vyzývala. A bylo to bez pachutě uměle vytvořené autority pouze z pozice prarodiče, který je starší a tudíž my jako děti ho musíme automaticky poslouchat i u blbostí. A my přitom poslouchali a i babičku pusinkovali a objímali a stále pusinkujeme a objímáme, když od ní odcházíme. Teda aspoň já a moji sourozenci.
Tak takto nějak to mám s opečenkami :-)
Ale co si budem, chleba z bílé pšeničné mouky vyhnaný často i kvasnicemi a smažený na rafinovaném oleji a potřený doslazovaným kečupem není pro tělo žádná hitparáda, teda aspoň pro to moje.
Samozřejmě, že občas udělám i ty klasické smažené na oleji, ale já už teď vím, že jdou udělat méně kyselinotvorně. Stačí jen jinak přemýšlet o surovinách a způsobu přípravy. Tato méně kyselinotvorná varianta, na kterou máte recept níže, mně chutná ještě víc než ty klasické opečenky. A navíc obsahuje díky přidaným surovinám i více bílkovin.
Zde je recept :-)